Inko logo

Tidligere i år hadde vi besøk av Fullbright-forsker Eric Benninghoff. Han har flyttet til Tromsø for å forske og publisere saker om hvordan overgangen fra barn til voksen er for mennesker med personer med utviklingsforstyrrelser. Deriblant autismespekterdiagnoser, noe han har personlig erfaring med siden han selv har en bror med diagnosen.

Eric fikk høre om arbeidet vi på Inko gjør for jobbsøkere med autismespekterdiagnose, og tok kontakt for et samarbeid. I den forbindelse har han nå produsert en film i samarbeid med Kine Søreng Mørken som er jobbkonsulent hos oss med en tidligere deltager i AFT tiltaket, Maja Olilla Jakobsen. Med i filmen er også Anne Rebekka Kulseng-Hansen, arbeidsgiver i Sæteråsen Stall. Vivian Jakobsen, mor til Maja. For å bidra med informasjon om autismespekterdiagnoser er også Malin Rognlid fra Habiliteringsenheten i Harstad, og Astrid Kristin Holm (Glenne Regionale Senter for Autisme, tidligere Fønix AS).

Resultatet er en fantastisk film som forteller Majas historie, og de utfordringene hun møtte når hun skulle ut i arbeidslivet. Hennes store vendepunkt kom når hun fikk autismespekterdiagnose, fikk hjelp av Inko og møtte en inkluderende og fleksibel arbeidsgiver.

Inko har over lengre tid arbeidet med jobbsøkere med autismespekterdiagnoser, og bygget seg opp en kompetanse på dette over tid. Som et resultat av dette arbeidet har vi nå formalisert denne innsatsen i AFT Autisme. Det vil si at jobbsøkere som kommer til oss med denne diagnosen kan være sikre på å møte jobbkonsulenter med kompetanse og forståelse for de utfordringene dette kan medføre. I tillegg jobber vi tett på vårt lokale næringsliv for å få til suksessfulle arbeidsformidlinger.

Arbeidslivet trenger flere ansatte, og mennesker med autismespekterdiagnoser kan ofte på en veldig god måte bidra inn i arbeidslivet. For oss på Inko, og samfunnet generelt er dette en vinn-vinn situasjon.

For Eric er det at det kan være samfunnsmessige utfordringer for å få til overgangen fra skole til arbeidsliv en av tingene han ønsker å fremme med sin film. Han og ekspertene i filmen viser til at det å få til et godt samarbeid mellom alle etater i overgangsperioder kan gjøre dette enklere og bedre for alle det gjelder. I tillegg mener han at det er viktig med spesialiserte innsatser for å få gode resultater.

Vi på Inko brenner for at det finnes en plass i arbeidslivet for alle mennesker, og at arbeid og aktivitet fremmer helse!

Hopp rett ned til innholdet