Inko logo

De fleste kjenner til Tiangruppen, investerings- og forvaltningsselskapet med hovedkontor i Harstad. I tillegg til virksomheten, som er konsentrert innen eiendom og investeringer, tar selskapet sitt samfunnsansvar på dypeste alvor og har helt tydelige målsettinger om å være en bidragsyter til å gi mennesker nye muligheter.

Administrerende direktør Morten Sørgård har i en årrekke hatt fokus på et inkluderende arbeidsliv. Da sønnen Tian kom til verden, med barneautisme og alvorlig utviklingshemming, utløste det noe inne i både Morten og kona Mona, og de har helt siden oppstarten av KOA i 2005 tatt imot mennesker som står utenfor arbeidslivet. KOA ble solgt i 2016, men det store samfunnsengasjementet er videreført i Tiangruppen. «Det er ofte tilfeldigheter som gjør at folk havner utenfor, og vi i Tian har et genuint ønske om å gi folk en ny mulighet» sier Morten. Morten har også god grunn til å være stolt av resultatene på dette feltet, og det er mange som har fått nye muligheter gjennom både praksis og jobb i Tian. «Vårt mål er å sette folk i stand til å kunne få jobb andre steder. Vi har heldigvis mulighet til å ansette noen i vårt system, men for mange blir det et springbrett videre ut i arbeidslivet», sier Morten.

Team Tian
På Tian Næringseiendom i Medkila møter vi anleggsleder Tom Helge Birkestrand. Tom Helge leder Team-Tian som holder hus i det store bygget øverst i Medkila. Bygget huser store kontorarealer, næringshage for håndverkere og Osen Spiseri. I Team Tian er det 4 ansatte, samt 2 praksisdeltakere. Tom Helge møter sine ansatte og praksisdeltakere med varme og forståelse, men også med helt tydelige krav og tilbakemeldinger. Sammen finner de frem til den enkeltes styrker, og bygger stein på stein mot et felles mål.

Tom Helge Birkestrand setter pris på å kunne gi mennesker muligheter.

På kjøkkenet til Osen Spiseri treffer vi en ung mann, som er i full gang med å forberede lunsj til byggets brukere. Han ønsker ikke å stå frem med navn og ansikt, så vi velger i denne saken å kalle ham Henrik, men han tar gjerne en prat med oss om reisen mot fast jobb. Henrik er 24 år gammel og har slitt med angst og depresjon i mange år. Han forteller at han kom seg gjennom videregående skole, men mye fravær gjorde at han ikke fikk karakter i alle fag. De siste 4-5 årene har Henrik brukt på gutterommet, uten å være ute i skole eller jobb. Etter mange runder inn og ut av NAV-systemet, ble han søkt inn til arbeidsforberedende trening hos Inko i oktober 2018. Han kjente ikke til hvordan Inko jobber med sine jobbsøkere og hva han kunne forvente, og gruet seg til å starte opp. «Jeg var sikker på at dette ikke kom til å hjelpe og at jeg ikke kom til å orke å stå i det» sier Henrik.

Hos Inko ble Henrik kjent med sin jobbkonsulent Kine, som beskriver sitt møte med ham slik: «Når du har snudd døgnet, ikke har en A4 bosituasjon, ikke har inntekt, ikke har rutiner i hverdagen og ikke følger samfunnets norm med mange venner, god utdannelse og jobb, da blir det raskt utfordrende å være positiv, ta initiativ, se muligheter, bygge nettverk og finne sin plass.

Å bli kjent med Henrik har vært utrolig inspirerende, han er et menneske jeg aldri vil glemme. Han har noe i seg som jeg håper at han selv en dag kommer til å se. Når vi møttes hadde Henrik det som beskrevet over, i tillegg til å aldri ha jobbet i hele sitt liv. Han visste ikke hva han ønsket seg, men Inko sto nok langt nede på lista. Henrik fikk kun ett krav til å begynne med; møt opp, så kan du dra hjem igjen hvis du ikke klarer å delta. Slik startet en utrolig flott historie, der Henrik var utholdende og tok en dag av gangen. Han var modig, og ble med på planen om å raskt komme i kontakt med en arbeidsgiver. Ved å øve på sin egen «historie», være åpen og ærlig, fikk han mulighet til å bli en del av kollegiet hos Team Tian. Med ett eneste mål; møt opp, si hei, så kan du gå hjem dersom du ikke klarer mer den dagen. Derfra tok Henrik ett skritt av gangen, og historien er hans egen!

Det har vært dager med tunge tanker og et minimum av søvn, men Inko, arbeidsgiver og kollegaer har fått lov til å være tett på. Jeg vet at Henrik stadig øver på å ta til seg det velfortjente skrytet han får, ros og positive tilbakemeldinger på ham som person. En dag har jeg tro på at han kommer til å bli like stolt av seg selv, som jeg er for å ha fått lov til å bli kjent med ham!»

Enorm utvikling
Henrik fikk starte i praksis hos Team Tian i desember 2018. Her fikk han prøve seg med mange forskjellige arbeidsoppgaver, før Tom Helge så at en jobb på Osen Spiseri ville passe Henrik godt. Her startet han med noen få timer i uka med enkle arbeidsoppgaver, men har hele tiden utfordret seg selv og gått utenfor komfortsonen sin. Henrik får brukt sine kreative evner, og disker ofte opp med spennende varianter til den rikholdige salatbaren. Han har også oppgaver som gir rom for å trekke seg litt unna dersom han føler behov for det, noe som gjør angsten lettere å holde i sjakk.

I dag har Henrik fast jobb i 60% stilling på Osen Spiseri, har ansvaret for lunsjserveringen og kvalitetssikring av varene spiseriet til enhver tid har inne.

Tom Helge beskriver utviklingen til Henrik som enorm. «Han har gått fra å ha nok med å klare å møte opp og se meg i øynene, til å være en ansatt som tar stadig større ansvar. Dette er en fantastisk gutt, som kan gjøre akkurat hva han vil i livet».

Henrik selv trives godt i jobben hos Tian. Han ser lyst på fremtiden, og planlegger å studere etter hvert. På spørsmål om hva han tenker om resultatene han har oppnådd det siste året, smiler han lurt; «Jeg trodde ikke dette var mulig!»

Hopp rett ned til innholdet