Inko logo

Når språket er barrieren

 

Shen sammen med sin jobbkonsulent, Monica Pedersen.

Hvordan går man frem i arbeidslivet når man ikke behersker språket? Og hvordan får man venner når man ikke kan kommunisere på samme språk?

Qing Shen har et kjent fjes for mange i Harstad etter flere år som driver av Kinabutikken i Havnegata og kinarestaurant i sentrum. Shen jobbet døgnet rundt, og gjorde det aller meste selv.  Hun fikk hjelp fra sin daværende mann til papirarbeid og kommunikasjon med de norske etatene. Selv om Shen har vært i Norge i over 15 år, unngikk hun så godt hun kunne å snakke norsk. Å lære et nytt og helt annerledes språk uten hjelp ble for vanskelig å mestre, og Shen isolerte seg mer og mer.

Fra 1. november er Shen i full gang som daglig leder på Sushi Point.

Etter å ha jobbet døgnet rundt i flere år og gått gjennom en skilsmisse, ble Shen til slutt syk. Hun utviklet en depresjon, og slet
samtidig med smerter. Hun hadde brukt all ledig tid på jobb og familie, og hadde ikke hatt tid til å skaffe seg en omgangskrets å støtte seg på. For fem år siden sa det stopp og hun valgte å legge ned bedriftene sine. Hun kom etter hvert inn i NAV-systemet på arbeidsavklaring, og ble søkt inn hos Inko for arbeidsforberedende trening og språkopplæring.

Hos Inko møtte Shen sin jobbkonsulent Monica. Hun er full av lovord om sin veileder og sier; «Monica har hjulpet meg med så mye mer enn språket. Hun har møtt meg med tålmodighet og omsorg i en svært vanskelig situasjon. Jeg har med hjelp fra Monica lært meg å snu min situasjon i en mer positiv retning og hun har vært så mye mer enn en lærer for meg»

Da Shen kom til Inko kunne hun bare noen få ord på norsk. Gjennom arbeidsrettet norskopplæring har Shen utviklet språket sitt enormt, og snakker som en foss når vi setter oss ned sammen. I språkklassen har hun fått mange nye bekjentskaper som hun også har kontakt med utenfor undervisningen. Når hun nå er trygg på å kommunisere med andre, har hun også blitt kjent med mange nye mennesker i nærmiljøet. «Vi har ikke bare lært å kommunisere, men vi har lært mye om lokalmiljøet vårt og norsk kultur. Etter hvert som jeg snakker bedre og har fått støtte til å komme meg videre, har depresjonen forsvunnet. Monica smiler hele tiden, og det smitter!»

Arbeidsrettet norskopplæring fjerner barrierene i arbeidslivet.

Shen har fått mulighet til å prøve seg i praksis internt på Inko og har fått avklart sin egen kapasitet og arbeidsevne etter at hun ble syk. Selv om hun har en fysisk utfordring og må leve med smerter, kan Shen mye om å drive butikk etter mange år i bransjen. Denne kompetansen skal nå brukes til det fulle og øynene lyser av entusiasme når hun forteller om oppgavene som ligger foran henne. Fra 1. november tok nemlig Shen over som daglig leder på Sushi Point på Amfi Kanebogen. Her kan hun få brukt sine evner og erfaring og synes det er mye lettere drive forretning når hun selv forstår både papirarbeid og kunder.

«Jeg er så takknemlig for all hjelpen jeg har fått hos NAV og hos Inko. Jeg har jobbet hardt for å reise meg igjen, men det hadde ikke gått uten den profesjonelle støtten jeg har fått i de to årene jeg har vært hos Inko. Jeg trengte denne tiden og nå gleder jeg meg til å kunne gå på jobb hver dag!»

Vi på Inko heier på Shen, og gleder oss til å følge henne videre!

 

Hopp rett ned til innholdet