Fra landsbygda til jobb i hotellbransjen

Gerissian og Mariam er gift og kommer fra Sør-Sudan, som er et land med 12 millioner innbyggere. Der jobbet de som bønder, og bodde i jordhytter. De hadde aldri brukt verken bank eller andre digitale hjelpemidler. Overgangen til Norge ble derfor stor.

I hjemlandet snakket de Jubaarabisk, og begge var analfabeter og hadde aldri gått på skole. Det var derfor en stor utfordring for dem å lære seg det norske språket. Etter endt tid på voksenopplæringen ble ekteparet ble søkt inn til Inko av Nav Harstad v/ Ellinor på tiltaket AFT, for å få bistand til å finne seg jobb. På Inko kartla vi fort at språknivået deres var for lavt til å stå på egne ben i det norske arbeidsliv. De deltok på språkopplæringi regi av Inko.

Begge var ivrige på å lære seg norsk og var opptatt av å få seg jobb. Deres høyeste ønske var å kunne forsørge seg selv, være skattebetalere, føle på en frihet og bli inkludert i det norske samfunn. Dette gjorde at det var ekstra motiverende for dem å jobbe med språket. På Inko kom de i en språkgruppe tilpasset de som ikke har skolebakgrunn og er analfabeter. I den gruppa jobbet lærerne med undervisning inspirert av metoden suggestopedi. Dette er en type undervisning som vi erfarte at begge hadde god utbytte av. Sakte, men sikkert fikk de bygd opp norsk-kunnskapene sine.

Tilfeldighetene gjorde at det var mange i denne gruppen som hadde interesser innenfor renhold og matlaging. Dermed ble det naturlig at undervisningen ble tilpasset disse yrkene. Det ble jobbet med begreper, språk og kultur innenfor yrkene med hjelp av rollespill, praktiske øvelser og spill.

Gerissian vasker i fellesarealen

Inko tok kontakt med Thon for å få støtte til å gjøre undervisningen så realistisk som mulig. Det ble starten på et veldig godt samarbeid. Siv på Thon var veldig behjelpelig, og delte villig vaskelister og viste frem utstyr og forklarte hvilket utstyr som skulle brukes til hva.

Etter at denne informasjonen var formidlet til jobbsøkerne fikk Inko låne to rom på Thon, som vi disponerte over tid for praktisk øvelse i det å jobbe innen renhold. Der kunne de øve på arbeidsoppgavene og begrepene i helt realistiske omgivelser, og få direkte tilbakemeldinger på arbeidet de utførte.

Gerissian og Mariam trivdes så godt at de til slutt tok steget over i en praksis på Thon hotell med Siv fra ISS som bedriftskontakt. Målet var nå å få en fast jobb. Det var mange ting som skulle øves på og gjøres om og om igjen for å få det «under huden». Det ble gjennomført jevnlige møter med Gerissian og Mariam, Inko og Thon hvor man diskuterte fremgang, muligheter og mål. Nav var med på samarbeidet og støttet opp om prosessen.

I dag har både Gerissian og Mariam nådd sitt mål. De har fått seg fast jobb på Thon hos ISS. Dermed har de oppnådd den friheten de ønsket seg. Underveis i tiltaket har de lært mye, både språklig, faglig og om samfunnet de nå er en del av i Norge. Gerissian og Mariam sier «Det er fint å jobbe sammen, selv om vi er gift. Når vi er på arbeid tenker vi bare på jobb»

Bedrifter som Thon, som aktivt ønsker en arbeidsplass med mangfold, og som er så åpen for samarbeid med tiltaksarrangører som Inko, er gull. Siv fra Thon sier «Vi har ansatte fra mange forskjellige land, hos meg er arbeidsmoral det viktigste. Jeg opplever i stor grad dette hos Gerissian og Mariam, og også hos flere andre jeg har rekruttert via Inko eller andre inkluderingsbedrifter». Hun trekker også frem muligheten det gir for opplæring, praksis og gode evalueringsmøter som positive aspekter med det å ansette fra Inko.

Mariam og jobbkonsulent Vigdis har en god tone

Dette er kun to av jobbsøkerne som Inko har hjulpet videre i arbeidslivet, og de viser noe om hva arbeidet vi gjør betyr for de som er involvert. Denne livsforandringen kunne ikke skjedd uten godt og langvarig samarbeid med Nav Harstad, arbeidsgiver og pågangsmot hos jobbsøkerne. Thon har fått to nye motiverte og lojale arbeidstakere og, Gerissian og Mariam har fått et friere og mer uavhengig og inkluderende liv i Norge.


Begreper i artikkelen

Analfabet
En person over en viss alder som verken kan lese eller skrive.
(“Analfabet – Store Norske Leksikon,” 2024)

Suggestopedi
Lozanov-metoden (Suggestopedi) er en metode for raskere og mer gledesfylt læring der hjernen aldri skal kjede seg i undervisningen.

Denne undervisningsmetoden er utviklet av den kjente hjerneforskeren og psykiateren Georgi Lozanov.

Elevene bruker musikk, fantasi, humor, rollespill, sanger, spill, dialoger, plakater med grammatiske elementer for å lære: “Entusiasme er innlæringens mor”.
(Om Suggestopedi | Suggestopedi.no, 2025)

AFT
Tiltak fra NAV for de som har redusert arbeidsevne som tilbyr arbeidstrening, kartlegging og tilrettelagt opplæring for å komme ut i jobb.
(Arbeidsforberedende Trening – Nav.no, 2025)

Hopp rett ned til innholdet